500 yıllık özel tat: Höşmerim

Konusu 'Damak Keyfi' forumundadır ve ATEŞ tarafından 1 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. ATEŞ

    ATEŞ Well-Known Member

    Mesajlar:
    2.506
    Aldığı Beğeni:
    255
    Ödül Puanları:
    83
    Balıkesir'in Havran ilçesinde 500 yılı aşkın bir süredir üretimine devam
    edilen Höşmerim tatlısın ilk yapıldığı gün gibi kalitesinden ödün vermeden
    ilçeye gelen ziyaretçiler tarafından ilgiyi görüyor.

    Balıkesir'in Havran ilçesinde beş asırdan bu yana birçok tatlı ustası
    tarafından yapılan Höşmerim tatlısını şimdilerde ayakta kalabilen birkaç
    eski usta yaşatmaya çalışıyor.

    Havran'lı höşmerim ustası 'Yoğurtçu Hasbi' lakabıyla tanınan Hasbi Yılmaz'ın
    oğlu İbrahim Yılmaz, bir yılda ortalama 10 - 15 ton üretim yapıp satıldığını
    belirtti.

    [​IMG]

    Havranlı Höşmerim ustası Yılmaz, " Balıkesir'in bazı bölgelerinde bu
    höşmerim tatlısı yapılmaktadır, ancak Höşmerim'in asıl memleketi, doğduğu
    yer Havran'dır. Höşmerim diğer yerlerde aslı gibi yapılamadığı için
    renklendirici boyalar kullanılıyor. Höşmerim tatlısının asıl rengi 'Altın
    sarısına' yakın bir renktir. Bu da yapılışındaki püf noktalarındandır.
    Ayrıca Höşmerim tatlısı erkeklerin cinsel güçlerini arttırdığı da
    bilinmektedir" dedi.

    HÖŞMERİM NASIL YAPILIR?

    40 yıldan bu yana baba mesleğini sürdüren Havranlı Höşmerim tatlısı ustası
    İbrahim Yılmaz, höşmerimin yapılışını ise şu şekilde anlatıyor. "Koyun veya
    inek peyniri önce mayalanır, suyundan süzüldükten sonra irmik ve şeker
    karıştırılarak üç saat boyunca hafif ateş üzerinde iyice karıştırılır.
    Belirli bir koyuluk ve kıvama ulaştığında ateş söndürülerek soğumaya
    bırakılır. Soğuduktan sonra oluşan altın sarısı höşmerim tatlısı servis
    yapılır. Höşmerimin koyun peynirinden yapılanı hem lezzetlidir hem de tercih
    edilenidir. Koyun sütü azalınca inek sütünden elde edilen tatlılar hiçbir
    zaman koyun sütünden elde edilen höşmerimleri tutmaz" diye kalite uyarısında bulunmaktan da geri kalmıyor.

    HÖŞMERİMİN HİKÂYESİ "HOŞ MU ERİMDEN, "HÖŞMERİM"E

    İlk höşmerim üretimini Orta Asyadan göçler yolu ile gelen Anadolu
    Yörüklerinin yaptığı bilinmektedir ancak bu tatlının isminin 'Peynir
    Tatlısı' olarak halk arasında bilindiğidir.
    Havran'da ise Osmanlının ilk dönemine uzanan bu tatlıya "Hoşmerim" isminin
    verilmesi farklı bir hikâyedir.

    Höşmerime Osmanlı döneminden gelen bir isim konulmuş.
    Osmanlı Döneminde ki Türk aile yapısında bugünde geçerliliğini kısmen
    koruyan evli olan kadınlar eşlerine 'Er' veya 'Erim' diye hitap ederdi.
    Askerden dönen eşine yoksulluk nedeni ile evindeki mutfakta pek bir şey
    bulamayıp evde bulunan kendi ürettikleri peynir, irmik ve şekerden ilk kez
    yaptığı bir tatlıyı eşine ikram eder ve eşinin tepkisini bekler. Bu tatlıyı
    ilk kez hazırlayıp eşine sunan genç gelinin çekingen ve korkmuş bir şekilde
    eşine "Hoş mu erim?" diye sorar ve bu tatlının isminin buradan geldiğine
    inanılıyor. Günümüze ise bu tatlının adı 'Hoşmu Erim'den değişikliklere
    uğrayarak 'Höşmerim' veya 'Höşmelim' adını alır. Yöre ile özdeşleşen bu
    höşmerim tatlısı bu gün artık Havran ilçesinın simgesi olur.
     

Sayfayı Paylaş