ADANA'nın meşhuuur yımeklerııı

Konusu 'Damak Keyfi' forumundadır ve _BEBISS_ tarafından 4 Ekim 2006 başlatılmıştır.

  1. _BEBISS_
    Offline

    _BEBISS_ New Member

    Mesajlar:
    1.000
    Aldığı Beğeni:
    48
    Ödül Puanları:
    0
    İÇLİ KÖFTE

    GEREKLİ MALZEMELER:
    (6 Kişilik)
    Dışı İçin;
    1 kg. bulgur
    1 bardak irmik
    2 bardak un
    2 yumurta
    250 gr. siyah dövme kıyma
    İçi İçin;
    1 kg. yağsız kıyma
    750 gr. kuru soğan
    Yarım paket margarin
    1 yemek kaşığı salça
    1 tatlı kaşığı karabiber
    Kimyon
    İsteğe göre toz biber

    İÇİNİN YAPILIŞI:
    Kıyma, 1 bardak su ile biraz pişirililir. Suyunu çekince ince ince kıyılmış soğanlar ve yarım paket margarin ilave edilir. Soğanlar sararıncaya kadar pişirilir. Salça, karabiber, kimyon ilave edilir. Soğutulmaya alınır (donması lazım).
    DIŞININ YAPILIŞI:
    Bütün malzemeler bir kapta yoğrulur. Yoğrulan malzemeden cevizden büyük parçalar elde edilir. Ve her pir parça yuvarlanır, yuvarlağın ortası parmak yardımıyla oyularak, hazırlanan harç içine konulur. (Tüm maharet, köfteyi incecik açabilmektedir.) Tamamı doldurulduktan sonra, kaynamış tuzlu suda haşlayarak pişirilir, afiyetle yenir.

    ******

    ŞIRDAN DOLMASI

    GEREKLİ MALZEMELER:
    (4 Kişilik)
    4 adet şırdan
    250 gr. kıyma
    Yarım kilo pirinç
    Yarım kilo soğan
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı karabiber

    TEMİZLENİŞİ:
    İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
    temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
    YAPIMI:
    Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.
    Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.



    İŞKEMBE DOLMASI

    GEREKLİ MALZEMELER:
    (6 Kişilik)
    2 adet işkembe
    250 gr. kıyma
    Yarım kilo pirimç
    Yarım kilo soğan
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı karabiber

    TEMİZLENİŞİ:
    İçi temizlenmiş işkembelerin önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
    temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
    YAPIMI:
    Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. İşkembeler, peçeteden biraz daha küçük karelere şeklinde kesiliri. Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar konulur. Bohça şekline getirilip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikilir. Bütün işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 40-60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.


    SARMISAKLI KÖFTE :

    GEREKLİ MALZEMELER:
    (4 Kişilik)
    1 kg. bulgur
    2 su bardağı un
    1 su bardağı irmik
    2 yumurta
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 baş sarmısak
    3 adet domates
    Bir kaç sap maydonoz

    YAPILIŞI:
    *Bulgur ile irmik ıslatılıp, yoğurulur. İçine yumurtalar kırılır, en son da un ilave edilerek iyice yoğurulur. Fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır. Ortasına parmak ile bastılır.
    *Kaynamış suya bir tutam tuz, bir tutam limon tuzu atılır ve köfteler ilave edilir. İyice kaynadıktan sonra suyu süzülür
    *Dövülmüş sarmısak ile rendelenmiş domatesler, yağ ve salça ile kavrulur. Kavurulan bu sos, köftelerin üzerine gezdirilir. Kıyılmış maydonozla süslenerek servis yapılır.



    TIRŞİK

    Malzemeler
    1 kg Tırşik yaprağı
    1 kase yoğurt
    1 kg nohut ile dövme
    1 çorba kaşığı tuz
    4 yemek kaşığı un
    Yeterince su

    Yapılışı :

    Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.



    ÇAKILDAKLI

    Malzemesi :
    Yarım kg biber
    Yarım kg patlıcan
    Yarım kg fasulye
    Yarım kg domates
    Yarım kg dövme
    Yarım kg nohut
    2 tane patates

    Yapılışı :

    Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur.



    BABAGANNÜÇ(ABUGANNÜÇ)

    MALZEME:

    4 tane İri patlıcan
    1 tanedomates
    Soğan 2 baş
    Limon suyu 1
    Salça
    1 çorba kaşığı Toz biber
    Yeterince Yağ ve Tuz

    YAPILIŞI:
    Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur. Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur. Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur. Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ilave edilerek servis yapılır.


    DUL AVRAT ÇORBASI

    Malzemeler
    2 su bardağı Un
    Mercimek 2 s.b.
    Limon
    Kuru nane
    Teryağ
    Salça

    YAPILIŞI:
    Unu bir tepsi içine eleyin. Tuz ve su karışımı ile yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Bir süre beklettikten sonra, oklava ile 3 mm. kalınlığında yufkalar açın. Uzun şeritler kesin. Bu şeritleri üst üste koyarak, küçük küçük kıyın. Hamurların birbirine yapışmaması için yufkaların üzerine un serpin. Bütün hamuru bu yolla küçük kareler şeklinde pul pul kesip bir kenara ayırın. Öte yandan mercimeği suda haşlayın. Bir iki taşım kaynatın. Haşlanmış mercimeklerin içine kestiğiniz hamurları atın. Tuzunu ekin. Hamurlar pişince bir adet limon suyunu sıkıp ateşten indirin. Eritilmiş yağa biber salçası, nane karıştırarak, yaptığınız çorbanın üzerine dökün. Sıcak sıcak ikram edin.

    __________________
    afıyet olsun dostlarımmm :D:D:D :ex94:
    1 person likes this.
  2. yagmur taNesi
    Offline

    yagmur taNesi oFFLiNe '

    Mesajlar:
    1.808
    Aldığı Beğeni:
    157
    Ödül Puanları:
    63
    muhahha..yemeklerin isimlerine bak:D:D:Dsaol paylaşım için:D
  3. ChUcKy's LoVe
    Online

    ChUcKy's LoVe Misafir

    ooo ne güsell yemekler war sisde kıss sen yapabılıonmu bunları:D
    ellerine sağlıkk:D
  4. _BEBISS_
    Offline

    _BEBISS_ New Member

    Mesajlar:
    1.000
    Aldığı Beğeni:
    48
    Ödül Puanları:
    0
    yooooo hıcbırını yapamıom lenn ben ne anlarım yımeeğğ yapmaktann zuhahaahha:D:D:D
  5. ChUcKy's LoVe
    Online

    ChUcKy's LoVe Misafir

    puhahaah:D:D:D:D
    biliomusun???
    hiç şaşırmadım!!!!:D:D:D:D:D:D
    :ex146: :ex146: :ex123: :ex123: :ex123: :ex123:
  6. shano
    Offline

    shano Member

    Mesajlar:
    296
    Aldığı Beğeni:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    hmmmm...!!!ama hatayın yemekleri daha gÜZEL waLLa:D:D:D:D
  7. humanely1
    Offline

    humanely1 New Member

    Mesajlar:
    3.005
    Aldığı Beğeni:
    103
    Ödül Puanları:
    0
    denemek lazım sonra karar veririm :D:D:D saol medusa :p:p bi ara hazırla da topluca intihar edelim yiyerek :D:D:D:D
  8. StOrM
    Offline

    StOrM Banlandı

    Mesajlar:
    4.252
    Aldığı Beğeni:
    247
    Ödül Puanları:
    0
    anca zaten buraya yazarsınız birinizde yapın şu yemekleri ya:D
  9. x_m.e.e
    Offline

    x_m.e.e ..ıɯıʎǝsɹǝɥ ɯıpʎɐs ʞoʎ..

    • Yönetici
    Mesajlar:
    48.259
    Aldığı Beğeni:
    809
    Ödül Puanları:
    253
    önemli olan yapabilmek zaten:D bu arada tırşık süper oluyor tavsiye ederim...:)
  10. tunahan44
    Offline

    tunahan44 Active Member

    Mesajlar:
    904
    Aldığı Beğeni:
    67
    Ödül Puanları:
    28
    dul avrat corbasi ilk defa duyuyorum hehehe :p
    paylasim icin sagol
  11. harbikiz68
    Offline

    harbikiz68 Well-Known Member

    Mesajlar:
    6.009
    Aldığı Beğeni:
    267
    Ödül Puanları:
    83
    İÇLİ KÖFTE

    GEREKLİ MALZEMELER:
    (6 Kişilik)
    Dışı İçin;
    1 kg. bulgur
    1 bardak irmik
    2 bardak un
    2 yumurta
    250 gr. siyah dövme kıyma
    İçi İçin;
    1 kg. yağsız kıyma
    750 gr. kuru soğan
    Yarım paket margarin
    1 yemek kaşığı salça
    1 tatlı kaşığı karabiber
    Kimyon
    İsteğe göre toz biber

    İÇİNİN YAPILIŞI:
    Kıyma, 1 bardak su ile biraz pişirililir. Suyunu çekince ince ince kıyılmış soğanlar ve yarım paket margarin ilave edilir. Soğanlar sararıncaya kadar pişirilir. Salça, karabiber, kimyon ilave edilir. Soğutulmaya alınır (donması lazım).
    DIŞININ YAPILIŞI:
    Bütün malzemeler bir kapta yoğrulur. Yoğrulan malzemeden cevizden büyük parçalar elde edilir. Ve her pir parça yuvarlanır, yuvarlağın ortası parmak yardımıyla oyularak, hazırlanan harç içine konulur. (Tüm maharet, köfteyi incecik açabilmektedir.) Tamamı doldurulduktan sonra, kaynamış tuzlu suda haşlayarak pişirilir, afiyetle yenir.

    ******öbürlerinin ne olduğunu bilmiyorum ama bundan istiyom yapacak varrrmı???
  12. ShaNv3Rdi
    Offline

    ShaNv3Rdi PDR

    Mesajlar:
    3.633
    Aldığı Beğeni:
    156
    Ödül Puanları:
    63
    ben hataylıyım fakat bizimkilerde bu yemeği yapar...Tavsiye ederim müthiş bir tadı var doyamazsın valla....
    ha bide haşlayarak pişirilmesini yeni duydum valla bizimkiler kızartarak yaparlar onun tadı daha güzel oluyo :)
  13. DilnüvaZ
    Online

    DilnüvaZ Misafir

    ağzım sulandı yaw.zaten açlıktan ölüuyom.yok mu şöyle bi Adanalı bizi davet etse şöyle :D...
    bu arada isimler süper.En enterasan olanı ıse dul avrat çorbası :D
  14. Misafir
    Online

    Misafir Misafir

    adana buurasııı gardasss

    vala adana bi baska ne diyeyimm gardasss
  15. Misafir
    Online

    Misafir Misafir

    Cevap: ADANA'nın meşhuuur yımeklerııı

    offf hepsinden canım çektiii birden yiyesim geldiii xDDDD
  16. izafet uye
    Online

    izafet uye Misafir

    Cevap: ADANA'nın meşhuuur yımeklerııı

    sağolun sizi ve sitenizi çok beğendim
  17. Misafir
    Online

    Misafir Misafir

    Cevap: ADANA'nın meşhuuur yımeklerııı

    Bikere o Babagannüç değil.Babaannuş...

Sayfayı Paylaş