Aroma Terapik Bitkiler Nelerdir ? Aroma Terapik Bitkilerin Faydaları Nelerdir?

Konusu 'Sağlık' forumundadır ve EmLy tarafından 28 Kasım 2011 başlatılmıştır.

  1. EmLy

    EmLy Well-Known Member

    Mesajlar:
    1.218
    Aldığı Beğeni:
    62
    Ödül Puanları:
    48
    [​IMG]


    Bitkilerden Elde Edilen yağların dolaylı yada değil kullanılması sonucu insanın gösterdigi reaksiyondur aslında Aroma Terapi.Şimdi Aroma terabi Bitkilerini İnceliyelim.

    ADAÇAYI
    Latincesi Salvia Officinalis olup yaprakları yumuşak, gri yeşil renkli bir bitkidir. Gargara halinde boğaz
    ağrılarına karşı ve yara iyi edici olarak kullanılır. Adaçayı aromatik yağı %15 sineol içerir. Bu madde
    solunum yolları için iyi bir antiseptiktir.


    Herbal Terapi
    Dolaşım sistemi hastalıklarından, düşük tansiyonda, lenf dolaşım bozukluklarında ve idrar söktürücü
    olarak, sindirim sistemi rahatsızlıklarından, ishalde, karındaki gazda, hazımsızlıkta ve karaciğer
    hastalıklarında, larenjitte, ses kısıklığında, farenjitte, diş ağrılarında, bütün romatizmal hastalıklarında,
    özellikle eklem ağrılarında solunum sistemi rahatsızlıklarında, bronşitte, balgam söktürmede, kadın
    hastalıklarından hemorejidede, erken adet kesilmelerinde, menopozda, ağrılı adetlerde ve yumurtalık
    problemlerinde etkilidir.


    Aromaterapi
    Adaçayı aromatik yağı yeşil, koyu olup aromatik bir kokuya sahiptir. Antiseptik ve cilt gerici tonik ve ısı verici ve gevşeme sağlayıcı etkiye sahiptir. Adet ağrılarında, streste, baş ağrılarında ve yorgunlukta kullanılır.


    Kozmetikte Kullanım
    Yüzdeki şişliklerde, ciltteki dolaşım bozukluğuna bağlı şişliklerde, cilt iltihaplanmalarında, ciltteki tahrişlerde, ülser ve yaralarda, saç dökülmesinde ve tonik olarak kullanılmaktadır.


    Kullanım Şekli
    Aromatik yağ masaj tarzında ve banyoda uygulanmaktadır. Banyoya bir kaç damla konularak sırt ağrılarına, eklem ağrılarına, kramplara, gerilimde, kaşıntılı derilerde ve enerjik olmada kullanılır. Cilt için ve boyun için masaj tarzında uygulanmaktadır. Kullanılmadan önce dilüe edilmelidir. Hamilelikte
    kullanılmaz.



    Uygun Karışımları
    Bergamot Limon Lavanta Biberiye.



    AKASYA
    Latincesi Robinia Pseudoacacia olup, vatanı Kuzey Amerika’dır. Ülkemizde de çok yetişen, dikenli bir
    ağaçtır. Çiçekleri beyaz ve sarı renkte, salkımlar halinde güzel kokuludur. Gölge vermesi için yol
    kenarlarına dikilir ve çiçeklerinden parfümeride kullanılan esans elde edilir.
    Herbal Terapi
    Sindirim sistemi rahatsızlıklarından karındaki gazın giderilmesinde, ishalde, derideki iltihaplarda
    kullanılan akasyanın kabuklarından günümüzde deri sanayinde yararlanılmaktadır.



    Aromaterapi
    Akasya çiçeği aromatik yağı, bal tadında, yeşil çiçek kokusunda ve vücutta gevşemeyi sağlayan, sakinleştirici, yatıştırıcı, antiseptik etkiye sahiptir. Teskin edici keyif veren bir ürün olduğu için melankolide ve depresyonda, ruhsal sıkıntılarda, aşırı hassasiyetlerde, hemen bütün psikolojik rahatsızlıklarda kullanılır.



    Kozmetikte Kullanım
    Bütün cilt rahatsızlıklarında, antiseptik ve tonik olarak kullanılır.



    Kullanım Şekli
    Masaj olarak, banyoda, buğu tarzında kullanılmaktadır. Banyoda sıcak suya konularak cilt için kullanılır. Boyun ağrılarında ve omuz ağrılarında masaj olarak kullanılmaktadır. Birkaç damla sıcak suya damlatılarak radyatöre konulursa odanın havasının temizlenmesi sağlanır.



    ARDIÇ
    Latincesi Juniperus communis olup, Kuzey Yarımküre’de yaygın olarak bulunmaktadır. Ülkemizde Trakya bölgesinde yetişen, çalı tarzında küçük bir ağaçtır. Meyveleri mavimsi siyah renkte olup, idrar söktürücü olarak ve alkollü içkilerin hazırlanmasında kullanılır. Terkibinde esans, şeker ve reçi-nemsi
    maddeler vardır.



    Herbal Terapi
    Dolaşım sisteminde kan dolaşımım artırıcı etkisi vardır, hemoroidde kullanılır. Sindirim sistemi hastalıklarından diş ağrılarında, karındaki kolit tarzındaki ağrılarda, karındaki gaz şikayetlerinde, hazımsızlıkta etkilidir. İdrar yolları hastalıklarından sistitte, idrar söktürücü olarak, işeme zorlanmalarında,
    idrar yolları taşlarında ve kadın hastalıklarından vajinal akıntılarda, ağrılı adetlerde, adet kanamalarındaki yetersizlikte kullanılır. Romatizmal hastalıklarda ağrıyı kesmek için, psikolojik rahatsızlıklardan ruhsal sıkıntıda, uykusuzlukta, streste kullanılır.



    Aromaterapi
    Ardıç yağı, çam kokusunda olup tadı biber acısındadır. İdrar söktürücü, antiseptik, kaslarda gevşeme sağlayıcı etkisi olup iyi bir ağrı kesicidir. Aromaterapi olarak adet problemlerinin giderilmesinde, idrar zorlamalarında, kramplarda ve yavaş olan dolaşım bozukluklarında, streste kullanılmaktadır.



    Kozmetikte Kullanım
    Yağlı ciltlerde iyi bir toniktir. Akne tedavisinde ve selülit tedavisinde kullanılır.



    Kullanım Şekli
    Ardıç aromatik yağı masaj tarzında, banyoda, solunum, kompres ve lapa tarzında uygulanır. Romatizmal hastalıklarda ardıç yağı dilüe edildikten sonra masaj tarzında eklemlere uygulanır. Bütün adet şikayetlerinde, masaj tarzında uygulama önerilir. Banyoya konulan birkaç damla ardıç yağı gevşemeyi
    sağlar. Odaların temizlenmesinde antiseptik özelliği olduğu için mikropları öldürmek için kullanılır. Ardıç yağı dilüe edilmeden kullanılmaz, hamilelikte kullanımı sakıncalıdır.



    Uygun Karışımları
    Benzoin Selvi Lavanta Santal esansı.



    BİNYAPRAK
    Latincesi Achillea Millefolium olup Avrupa’da yetişen ülkemizde yabani olarak bulunan pembemsi bitkidir. Bitkinin çiçeksi çiçeklerinden aromatik yağ elde edilir. Karın ağrısı giderici ve iltihap tedavi edici özelliği vardır. Tıpta yara tedavisinde kullanılır.



    Herbal Terapi
    Binyaprak çiçeği uzun yıllardır enfeksiyonların tedavisinde, ateşte ve sindirim sistemi şikayetlerinde kullanılmaktadır. Yunan mitolojisinde Achilles topuğundan yaralandığı zaman binyaprak çiçeğini kullanmıştır. Günümüzde ağız iltihaplarında kullanımı tercih edilir.



    Aromaterapi​

    Binyaprak çiçeği aromatik yağı, yosunumsu, taze ve kâfur kokusundadır. İltihap giderici, antiseptik, kan kesici, ruhsal rahatlık verici ve derin bir gevşeme yapıcı özelliği vardır. Sinirsel rahatsızlıklarda, düşük tansiyonlarda kullanılmaktadır.



    Kozmetikte Kullanım
    Aknede, yağlı ciltlerde, saçların kuvvetlendirilmesinde yüz için tonik ve yumuşatıcı olarak kullanılır.



    Kullanım Şekli
    Binyaprak aromatik yağı masaj tarzında banyoda ve buğu tarzında kullanılır. Kaslarda gevşeme ve uykusuzlukta masaj tarzında, asabi hipertansiyonda, cilt için banyoda kullanılmaktadır. Hamilelikte kullanılması sakıncalıdır.



    FRANKİNCENSE
    Latincesi Boswelli Cateri’dir. Tropikal bölgelerde yetişen pennat yapraklı ağaçlardır. Reçine veya uçucu yağ taşırlar. Olibanum adı verilen madde içerir. Afrika’da, Asya’da ve Avrupa’da yetişir. Limon tadında ve kâfur kokusunda bir maddedir.



    Herbal Terapi
    Günlük olarak nefes darlığında, müzmin nezlede kullanılır. İlaç yapımında kullanımı söz konusudur. Yorgunlukta, halsizlikte, ruhsal rahatsızlıkta, işe bağlı yorgunluklarda, vücudun yemden düzenlenmesinin sağlanmasında kullanılır.



    Aromaterapi
    Aromatik yağ, ağaç ve kâfur kokusunda, limon tadını andıran bir yağdır. Kullanıldığı zaman vücuda ısı verir. Antiseptik, bağ dokusunun kuvvetlenmesine etkili, kaslarda gevşeme oluşturur. Aromaterapi olarak
    yorgunlukta, ruhsal bozukluklarda, soğuk algınlığında ve göğüs şikayetlerinde etkilidir.



    Kozmetikte Kullanım
    Antiseptik özelliğinden dolayı cildin temizlenmesinde kullanılır. Masaj tarzında, banyoda, solunum yolu ile kullanılır. Baş ağrılarında masaj tarzında boyunun masaj yapılması önerilir. Doğrudan inhalasyon
    tarzında uygulama, gevşeme sağlar.



    KADİFE ÇİÇEĞİ
    Latincesi Calendula Officinalis olup, çiçeği harika bir bitkidir. Akdeniz ülkelerinde, Fas, Bulgaristan ve Macaristan ile ülkemizde yetişmektedir.



    Herbal Terapi
    Kadife çiçeği, cilt problemlerinde, gözlerin güçlü görmesinde, kalp atışlarının düzenlenmesinde, varislerde, kuru ve hassas ciltlerde kullanılmaktadır.



    Aromaterapi
    Kadife çiçeği yağının hafif, hoş bir kokusu vardır. Güneş yanıklarına ve böcek sokmalarına karşı etkilidir.



    Kozmetikte Kullanım
    Kuru ciltlerde, hassas ciltlerde, iltihaplı ciltlerde kullanılmaktadır.



    Kullanım Şekli
    Masaj tarzında ve banyoda kullanılmaktadır. Küçük dozlarda kullanılmalıdır. Cilt problemlerinde sıcak suya konularak kullanılmaktadır. Aromatik yağ dilüe edilerek masaj tarzında uygulanmaktadır.



    LEMONGRASS
    Latincesi Cymbopagon Citratus olup Hindistan, Sri Lanka, Java ve Tropikal Asya’da yetişen bitkilerdir. Lemongrasstan elde edilen aromatik yağlar eczacılıkta ve parfümeri sanayinde kullanılır.



    Herbal Terapi
    Sindirim sistemi hastalıklarından kolitte, hazımsızlıkta, ishalde kullanılır. Kaslardaki gevşemelerde, yanıkkısımlardaki ölü hücrelerin temizlenmesinde etkilidir. Bitkinin meyvesi yenmekte ve içilmektedir.



    Aromaterapi

    Limongrass yağı, sıcak limon kokusunda, teskin edici, dinçleştirici, antiseptik, anti bakteriyel ve deodorant özelliğin-dedir. Melisa yağından ucuz olduğu için onun yerine kullanımda tercih edilir. Baş ağrılarında, atlet ayağı hastalığında, terlemelerde, dolaşım bozukluklarında, böcek sokmalarında kullanılır.



    Kozmetikte Kullanım
    Aromaterapik yağ derinin üzerindeki gözeneklerin açılmasında etkilidir. Aknede ve tonik olarak kullanılmaktadır.



    Kullanım Şekli
    Lemongrass yağı masaj olarak, banyoda, buğu, lapa ve kompres tarzında uygulanmaktadır. Uygun dilüsyonda lezyon olan deriye masaj tarzında doğrudan uygulanır. Terlemelerde koltuk altına, ayağa ve
    ele, dolaşım bozukluklarında hızlı bir iyileşme için masaj tarzında uygulama önerilir. Böcek sokmalarında doğrudan uygulanır. El ve ayak yanmalarında ve aşın terlemelerinde sıcak suya aromatik yağ bir kaç
    damla damlatılarak el ve ayak, içerisine sokulur. Lemongrass yağının deri üzerine doğrudan tahriş edici etkisi mevcuttur. Onun için çocuklara kullanılamaz. Daima dilüe edilerek kullanılmalıdır.

     
  2. niluferseral

    niluferseral New Member

    Mesajlar:
    7
    Aldığı Beğeni:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cevap: Aroma Terapik Bitkiler Nelerdir ? Aroma Terapik Bitkilerin Faydaları Nelerdir?

    Frankincense Yağı için bir kaç şey eklemek istedim çünkü benim sevdiğim ve kullandığım bir yağdır...Herşeyden önce niyet yağıdır. Sümerliler ve Mısırlılar tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Kutsal yağlardan biridir.Ayrıca sığla yağı olarakta bilinilsede Türkiye de bulunan sığla yağı (Liquidambar orientalis miller) ile alakası yoktur.
    Anti-kataral, anti-depresan, anti-enfeksiyöz, anti-tümöral, antiseptik, balgam söktürücü, bağışıklık uyarıcı, kas gevşetici ve sakinleştiricidir
    Frankincense hipotalamus, vücudumuzda önemli hormonları üreten epifiz ve hipofize yardımcı olur. Ve lökosit aktivitesi artırarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye etkisi olduğu söylenilmkle beraber manevi bilinci uyandırmak ve meditasyonu güçlendirmek için kullanılmıştır.

    Nilüfer Seral
     

Sayfayı Paylaş