Balı, Sıcak Süt veya Çaya Karıştırmayın!

Konusu 'Sağlık' forumundadır ve Kader Katibi tarafından 11 Ocak 2017 başlatılmıştır.

  1. Kader Katibi

    Kader Katibi GöNüL DoSTu

    Mesajlar:
    11.897
    Aldığı Beğeni:
    2.758
    Ödül Puanları:
    613
    Balı, Sıcak Süt veya Çaya Karıştırmayın!

    Balı sıcak içeceklere değil de ılık içeceklere karıştırınız.

    Doç. Dr. Ahmet Güler, balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiğini, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan balın tatlandırıcıdan öteye geçmeyeceğini söyledi.
    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Güler, balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiğini, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan balın tatlandırıcıdan öteye geçmeyeceğini söyledi.

    ''Domuz gribi'' ile birlikte birçok hastalık için vücut direncinin artırılması için beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilen, yüz yıllardır şifa kaynağı olarak gösterilen balın nasıl tüketileceği de önem taşıyor.

    Uzun yıllardır arıcılık üzerine araştırmalarını sürdüren Doç. Dr. Ahmet Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balın besin değeri korunarak tüketilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

    İçinde yararlı enzimler, proteinler, asitler, vitamin ve mineraller bulunduran balın besin değerinin son derece yüksek olduğunun altını çizen Güler, balın adeta bir enerji ve şifa kaynağı olduğunu hatırlattı.

    Balın yüksek derece ısıda besin değerini yitirdiğine işaret eden Güler, şu bilgileri verdi:

    ''Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık süt, su veya meyve suyuna, çaya konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur. Bal yüksek ısıda kaynatıldıktan sonra tüketiciye sunulduğunda buna kesinlikle bal diyemeyiz.''

    ''KRİSTALLEŞEN BAL KALİTELİDİR''

    Doç. Dr. Ahmet Güler, balın kristalleşmesinin ise halk arasında sanıldığı gibi şekerleşmediğini, bunun ''Bal üretiminde şeker kullanıldığını göstermediğini söyledi.

    ''Kristalleşen bal kalitelidir'' diyen Güler, balın kristalleşmesinin üretilen bitki çeşidine ve üretim yapılan yerin rakımına bağlı olduğunu kaydetti.

    Balın buzdolabına konulmaması uyarısında da bulunan Doç. Dr. Güler, buzdolabında balın yapısının bozulacağını hatırlatarak, en iyi saklama koşulunun oda sıcaklığında güneş almayan bir yer olduğunu sözlerine ekledi.
     
    Zeynepsu bunu beğendi.
  2. balamnaz

    balamnaz şşşşşşştttt:)

    • Bölüm Sorumlusu
    Mesajlar:
    48.677
    Aldığı Beğeni:
    927
    Ödül Puanları:
    113
    bunu yapan var mıdır acaba ? :diss: şimdi kristalleşen bal güzel diyor hoca lakin şeker ve kek verilen arıların balları kristalleşirken , anzer balı ne bileyim kars balı kristalleşmiyor... buna inanmak çok zor bal işi karmaşık iş.
     
    Kader Katibi bunu beğendi.
  3. Zeynepsu

    Zeynepsu Well-Known Member

    • Platin Üye
    Mesajlar:
    3.851
    Aldığı Beğeni:
    1.886
    Ödül Puanları:
    113
    Balı çaya karıştırmadım ancak süte karıştırmışlığım vardır.İngiliz değiliz ki çaya karıştırılam...
     
    Kader Katibi bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş