Karbonhidratların Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Konusu 'Bilgi Merkezi' forumundadır ve teko tarafından 21 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. teko
    Offline

    teko Active Member

    Mesajlar:
    2.364
    Medya:
    1
    Aldığı Beğeni:
    24
    Ödül Puanları:
    38
    Karbonhidratların Özellikleri - Karbonhidratların Çeşitleri

    Karbonhidratların özellikleri

    - Yapılarında C, H ve O atomları bulunur. (CnH2nOn)
    - Yapıya katılırlar. (Hücre zarı, hücre duvarı, DNA, ATP)
    - Enerji verirler. 1. dereceli enerji kaynağıdır.
    - Karbonhidratların yapıtaşı monosakkarittir.
    - Bağı glikozittir.

    Karbonhidratlar 3'e ayrılır.

    1) Monosakkaritler (Tek şekerliler)

    - Sindirilmez, hücre zarındaki porlardan geçebilirler.
    - Yapısındaki C sayısına göre 3'e ayrılırlar.

    3C (Trioz):

    - Solunum ve fotosentez reaksiyonlarında ara ürün olarak oluşur.

    5C (Pentoz):

    - Riboz: DNA, ATP
    - Deoksiriboz: DNA. (Ribozdan farkı; ikinci karbonda bir O2 atomu eksik.)

    6C (Hekzos):

    - Glikoz: Fotosentez ve kemosentez reaksiyonları sonucu oluşur. (üzüm şekeri)
    - Fruktoz: Meyve şekeri
    - Galaktoz: Sütün yapısına katılır.
    - Glikoz ve Fruktoz bitkisel kaynaklıdır, üretemeyiz. Galaktoz hayvansal kaynaklıdır.
    - Hekzoslar karaciğerde birbirine dönüşebilir.

    2) Disakkaritler (İki Şekerliler)

    Disakkaritler iki monosakkaritin glikozit bağı ile birleşmesi sonucu oluşurlar. Dehidrasyon sonucu bir molekül su açığa çıkar.

    Glikoz + Glikoz ---> Maltoz + H2O (Arpa)
    Glikoz + Fruktoz ---> Sükroz (Sakkaroz) + H2O (Çay şekeri)
    Glikoz + Galaktoz ---> Laktoz + H2O (Süt şekeri)

    3) Polisakkaritler (Çok Şekerliler)

    Çok sayıda glikoz modekülünün glikozit bağıyla bağlanması sonucu oluşur. Farklılık bağlanma şeklinden kaynaklanır.

    Nişasta:

    - Bitkilerde fazla glikozun depo şeklidir.

    n(glikoz) -----> nişasta + (n-1)H2O (bitkilerde)
    nişasta + (n-1)H2O -----> n(glikoz) (bitki ve hayvanlarda)

    - Nişasta sentezi sırasında;
    kullanılan glikoz artar.
    ortamdaki glikoz azalır.
    nişasta artar.
    su artar.
    osmotik basınç azalır.
    enzim miktarı değişmez.

    - Nişasta kloroplast ve lökoplastta sentezlenir.
    - Ayıracı iyottur. Mavi-mor renk verir.
    - Suda çözünmez.

    Glikojen:

    - Bakterilerde, mantarlarda ve hayvanlarda fazla glikozun depo şeklidir.
    - İnsanda;
    çizgili kasta depo edilen glikojen sadece çizgili kasın glikoz ihtiyacını karşılar.
    karaciğerde depo edilen glikojen tüm vücudun glikoz ihtiyacını karşılar.

    Selüloz:

    - Bitkilerde hücre duvarının yapısına katılır.
    - ß glikoz 1-4 bağı var.
    - Hayvanlarda selülozu sindirecek enzim yoktur. Fakat otçul hayvanlarda ve termitlerde selülozu sindiren bakteriler bulunur.

    Kitin:

    - Azotlu polisakkarittir.
    - Mantarların hücre duvarında ve böceklerin dış iskeletinde bulunur.


    alıntı

Sayfayı Paylaş