MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

Konusu 'Unlu Tarifler' forumundadır ve hommer_simpson tarafından 9 Temmuz 2008 başlatılmıştır.

  1. hommer_simpson

    hommer_simpson Αίολος

    • Platin Üye
    Mesajlar:
    3.742
    Aldığı Beğeni:
    302
    Ödül Puanları:
    83
    [​IMG]
    Mıhlama Rize ilinde özellikle içerde, Hemşin bölgesinde peynirin tere yağda eritilmesiyle yapılan sıcak bir yemek. Bunun için tereyağının yanı sıra yörede yapılan, pelit şeklinde olan yağsız peynir gereklidir. Bolca yağ bir tavada eritilir, içine doğranmış ve üzerine ün ve su serpilmiş peynir atılıp bir süre ısıtılır. Sıcak servis yapılır. Mıhlama Karadeniz’de başka bölgelerde de bu adla veya değişik adlarla(mesela Ordu'da "yavlaç") yapılmaktadır. İsviçre’de yaygın olan peynir fondüsüne benzemektedir. Yalnız İsviçre’de, Hemşin'deki gibi yağsız peynir tereyağında eritilmek yerine, yağlı peynir ateşte tavada eritilmektedir.



    Özellikle yayla zamanları yaylarda konaklayan insanların afiyetle tükettikleri mıhlama, yöreyi ziyaret eden yerli-yabacı turistlerinde ısrarla tadına bakmak istedikleri bir yemek haline gelmiştir. Ünlü otellerin dahi menüsüne girmeyi başaran mıhlama, ününü yavaş yavaş Karadeniz sınırları dışına yaymış ve diğer bölgelerde yaşayan insanların da damak zevkine hitap etmeyi başarmıştır. Rize Bölge’sinde Ayder Yaylası başta olmak üzere Andon’da ve daha bir çok yerde mıhlamayı en doğal malzemelerle en doğal şartlarda hazırlayıp müşterilerine sunan bir çok mekan vardır. Ama eğer bu eşsiz lezzete henüz ulaşma şansınız olmadıysa ya da ille de kendiniz pişirip kendiniz yemek istiyorsanız işte size mini ve pratik bir tarif… Bizden söylemesi, haydi bir de siz deneyin

    Malzemeler:
    - 1 su bardağı mısır unu,
    - 100 gr. tereyağı,
    - 150 gr. peynir,
    - 1 su bardağı sıcak su.

    Yapılışı:
    Tereyağını tencereye koyun. Yağ eridikten sonra mısır ununu dökerek, tereyağı ile kavurun. Un pembeleştiğinde, kaynamış sıcak suyu ilave ederek suyla bir miktar pişmesini sağlayın. Katılaşmaya başlayınca peyniri ilave ederek, 5 dakika peynir ile pişmesini, hafif hafif tahta kaşıkla malzemenin birbirine karışmasını sağlayın. Peynir tuzlu ise tuz ilave etmeyin. Piştikten sonra servis yapın.
    [​IMG]
     
  2. Superficielle

    Superficielle Active Member

    Mesajlar:
    875
    Aldığı Beğeni:
    105
    Ödül Puanları:
    43
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    paylasimin icin tesekkurler=)
     
  3. MinicaN

    MinicaN ((:

    • Platin Üye
    Mesajlar:
    8.500
    Aldığı Beğeni:
    393
    Ödül Puanları:
    83
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    nasıl ki tadı merak ettim bak:s
     
  4. İkO

    İkO Well-Known Member

    Mesajlar:
    1.277
    Aldığı Beğeni:
    103
    Ödül Puanları:
    63
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    annem yapmıştı süper bişi ya=) peynirin sünmesi off :D
     
  5. uhra

    uhra New Member

    Mesajlar:
    4
    Aldığı Beğeni:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    ben yedim arkadaşlar manyak bişi çoook severimmmmm ayyy canım çekti vallaaaolsa da yesemmmm bende rizede okudum harika biyer .
     
  6. hommer_simpson

    hommer_simpson Αίολος

    • Platin Üye
    Mesajlar:
    3.742
    Aldığı Beğeni:
    302
    Ödül Puanları:
    83
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    gerçekten çok lezzetlidir :):)
    konuyu açtıktan sonra yaptırdım hemen :D
     
  7. Çöl Gülü

    Çöl Gülü desertrose

    Mesajlar:
    3.908
    Aldığı Beğeni:
    417
    Ödül Puanları:
    83
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    canım çekti şimdi ... :gamyoncu:
     
  8. deportee

    deportee Well-Known Member

    Mesajlar:
    2.365
    Aldığı Beğeni:
    90
    Ödül Puanları:
    48
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    diğer adı kuymakk.. olurda uzun göle yolunuz düşerse yemeden dönmeyin tadı damağınızda kalacaktır eminim;)
     
  9. hommer_simpson

    hommer_simpson Αίολος

    • Platin Üye
    Mesajlar:
    3.742
    Aldığı Beğeni:
    302
    Ödül Puanları:
    83
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    yenilesi gıda :):)
     
  10. Kader Katibi

    Kader Katibi GöNüL DoSTu

    Mesajlar:
    12.553
    Aldığı Beğeni:
    3.102
    Ödül Puanları:
    613
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    Evet çok güzel tadı var.
     
  11. deLi qızH

    deLi qızH Well-Known Member

    Mesajlar:
    2.858
    Aldığı Beğeni:
    39
    Ödül Puanları:
    48
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    offf bn bayılıom mıhlamaya bi dier adıda kuymak :D karadenizliler biLir :D saol :)
     
  12. Router

    Router of aman nalaaan

    • Administrator
    Mesajlar:
    22.622
    Aldığı Beğeni:
    700
    Ödül Puanları:
    113
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    biri bana bundan yapsın :D
     
  13. papati

    papati HuKuMsuZduR

    Mesajlar:
    3.935
    Aldığı Beğeni:
    68
    Ödül Puanları:
    48
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    yaparım ben sana canımıniçi:D
     
  14. dlue

    dlue Banlandı

    Mesajlar:
    125
    Aldığı Beğeni:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    valla ben peyniri çok severim zaten,kesin mıhlamayı da sevecem yani.
     
  15. balamnaz

    balamnaz şşşşşşştttt:)

    • Bölüm Sorumlusu
    Mesajlar:
    48.680
    Aldığı Beğeni:
    936
    Ödül Puanları:
    113
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    offff çok severim:D
    teyzem olsada burda yapsa:Dben üşeniyorumda:giiz:
     
  16. kebelekk

    kebelekk Banlandı

    Mesajlar:
    3.353
    Aldığı Beğeni:
    41
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: MIHLAMA yemeyen bilmeyen kalmasın :):)

    ben kuymak diye biliyorum. ooohhh off offf canim cekti. kuymak demek anneannem demek anneannem demek kuymak demek :diss:
    istanbuldaki günlerimi hatirladim simdi iyi mi :ihii:
     

Sayfayı Paylaş