Protokol Kuralları

Konusu 'Genel Kültür' forumundadır ve cemil489 tarafından 11 Kasım 2009 başlatılmıştır.

  1. cemil489
    Offline

    cemil489 ForumVeterineri

    Mesajlar:
    9.614
    Aldığı Beğeni:
    346
    Ödül Puanları:
    83
    PROTOKOL KURSU NOTLARI


    Ø Lokantada, mönü listesi açık kaldığı müddetçe garson gelmez. Yemek seçimi yapılınca mönü kitapçığı kapatılır.
    Ø Peçete diz üzerine katlı olarak serilir. Tabak altına serilmez. İkiye katlanan peçetenin açık uçları bedenimize bakar. Küçükse tek dize serilir.
    Ø Peçetenin amacı, ıslanan ve yağlanan dudaklarımızı silmektir.
    Ø Üst düzey peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır. O toplamadan toplamamalıdır.
    Ø Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır.
    Ø Peçeteyi kullandıktan sonra peçeteye bakılmamalı.
    Ø İşi biten peçete servis tabağının sağına öylece bırakılır.
    Ø Kullanılan kağıt peçetede katlanmadan servis tabağınınsağına bırakılır. Kesinlikle buruşturulmaz.
    Ø Ev davetlerinde bez peçete olması makbuldür. İkisi de olabilir.
    Ø Tabağın içine peçete atılmaz.
    Ø Protokol yemeğinde masa örtüsü ve bez peçete aynı renkte olmalı, mümkünse beyaz olmalıdır.
    Ø Çatallar solda, bıçak ve kaşık sağda olmalı.
    Ø Çatal-bıçak dıştan içe doğru olmalı.
    Ø İki el masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda olmalı. İki el de bileklerden yukarıda olmalı. Bilimsel olarak da ellerin yukarıda olması önemlidir.
    Ø Masadan yere düşen hiçbir şey alınmaz. Garsona yardım edilmez.
    Ø Kaşık çorba içildiği müddetçe kasesinin içinde olmalıdır. Ancak çorba bittikten sonra çorba tabağının yan tarafına bırakılır.
    Ø Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır. Çorba alt tabağının yanına konur.

    KÖPRÜ KURULMAZ.

    Ø Çorbaya ekmek doğranmaz.
    Ø Tabağa çok fazla eğilinmez.
    Ø Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir.

    GARSONA YARDIM ETMEK KİBARLIK DEĞİLDİR.

    Ø Çorbanın dibini almak için tabak yatırılmaz.
    Ø Yemek esnasında bıçak-çatal ters V şeklinde olmalıdır. Arası açık olarak paralel de olabilir.
    Ø Çatalın ağzının yukarıda, bıçak ile yanyana paralel hale gelmesi "yemek bitti" demektir.
    Ø Kaşık sağ elle kullanılır.
    Ø Masadaki kaşık, bıçak ve çatal kullanılacak ele göre konulur.
    Ø Et yemekleri tek parça kesilir, tek lokma yenir. Bir parça kesilip ağza götürülür.
    Ø Pilav çatalla yenir. Çatal-bıçak el değiştirebilir. Pilav çatalla yenirken bıçakla destek verilebilir.
    Ø Börek vs. sağ elde bıçak, sol elde çatalla yenir.
    Ø Balık bıçağı sadece balığın kılçığını ayıklamak için kullanılır.
    Ø Balık bıçağı yoksa bunu ekmek parçası ile yaparız.
    Ø Balığın önce kılçığı tamamen çıkarılır, sonra parça parça yenir.
    Ø Balık çatalla yenir ancak kılçık elle çıkarılır ve tabağın kenarına bırakılır.
    Ø Tavuğun derisi yenmek istenmiyorsa, deri çatal ve bıçak yardımıyla ayrılır. Tek kesim, tek lokma prensibi uygulanır.
    Ø Ağıza istenmeyen bir lokma (taş, kıl vs.) gelirse, kağıt peçeteyle çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur.
    Ø[FONT=Times
    New
    Roman] [/FONT]Elde çatal bıçak, ağızda lokma varken konuşulmaz.
    Ø Sağdaki içecekler bize aittir.
    Ø Soldaki yiyecekler bize aittir.
    Ø Yiyecek servisi soldan yapılır. Boş tabaklar sağdan alınır.
    Ø İçecek servisi sağdan yapılır, sağdan kaldırılır.
    Ø Bardaklar küçükten büyüğe doğru sıralanır.
    Ø Beyaz etle beyaz şarap, kırmızı etle kırmızı şarap alınır.
    Ø Beyaz şarap soğuk içilir.
    Ø Şarap bardağının ¾ 'ü dolu olur, boşaldıkça garson doldurur. Rakı ise bittikçe doldurulur.
    Ø Boşalan su veya meyve bardağı garson tarafından doldurulur. (Protokolde)
    Ø Ne içiliyorsa onunla "Şerefe" denir.
    Ø Protokolde kadeh tokuşturulmaz.
    Ø Ast-üst kadeh tokuşturamaz.
    Ø Çok delikli olan tuz, tek delikli olan karabiberdir.
    Ø Tuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez. Uzanabileceği yere bırakılır.
    Ø Yemeği tadmadan tuz atılması görgüsüzlüktür.
    Ø Çatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür.
    Ø Büyük bıçak ana yemek bıçağıdır.
    Ø Büyük çatal ana yemek çatalıdır.
    Ø Yemek çatalıyla tatlı yenmez.
    Ø Açık biber, tuz vs. kaşığın ucuyla alınır.
    Ø Bize has ekmek tabağı varsa bir parça ekmek bölünür, gerisi bırakılır. Şayet ortak bir tabaktan alınıyorsa, ekmeğin kalanını tabağımıza koyarız. Masa üstüne koyamayız.
    Ø Bütün sebze yemekleri ve köfteler çatal ile yenilir.
    Ø Bıçağa ihtiyaç varsa çatalın kenarı kullanılır.
    Ø Yoğurt kaşıkla yenir.
    Ø Çatal tek başına kullanılıyorsa sağ elde olmalıdır.
    Ø Yemeğe ekmek banmak doğru değildir.
    Ø Bütün makarnalar çatal ile yenir.
    Ø Spagetti yerken kaşıktan yardım alırız. Makarna tabağının içinde çatalla makarnayı dürerken kaşık alttan çatala zemin yapılır. Spagetti makarna hüüp yapılmaz.
    Ø Şerefe kadeh kaldırıldığında içki olmasa da katılmak lazımdır.
    Ø Kadeh göğüs hizasında kaldırılır.
    Ø Garsonla yüzyüze iletişim kurulur, Mimikler ile anlaşılır, el ile çağırmamak gerekir. El kol hareketi yapılmaz, Hop, hışt denmez.
    Ø Zeytin, çatalla yenir, çekirdeği çatalla çıkarılır ve tabağın yanına konulur. Kül tablosuna veya masa üzerine konulmaz.
    Ø Akşamları soğuk mezeler (tereyağı, acılı ezme vs.) ekmek sol elde, bıçakla sürülerek yenir.
    Ø Peynir çatalın kenarıyla kesilir.
    Ø Protokolde kürdan olmaz. Diğer zamanlarda sol el perde yapılarak kullanılabilir. Peçetenin içine bırakılır, masa üstüne veya kül tablasına bırakılmaz.

    RESTORAN

    Ø Cam veya duvar önü tercih edilmelidir.
    Ø Restoranda teşrifatçı varsa, teşrifatçı önde, bayan ortada, biz arkada oluruz. Yoksa, biz önden giderek bayana yol gösteririz, öncülük yaparız.
    Ø Girişe yakın ayakaltı yerlere oturulmaz.
    Ø Eş ile gidiyorsak karşılıklı oturulur.
    Ø Sosyal yemeklerde eşler yanyana oturur.
    Ø Eş (bayan) erkeğin sağında oturur.
    Ø Kalabalığa erkeğin yönü dönük olmalıdır.
    Ø Bahşiş, yemek çok beğenilmişse %10, normalde %5 olmalıdır.
    Ø Restoranda yemeği bayan söylemez, bey onun adına söyler.
    Ø Erkekler pardüselerini vestiyere bırakır. Bayanlar yanına alabilir.
    Ø Tokalaşmak için önce bayan elini uzatmalıdır. Erkeğin önce uzatması görgüsüzlüktür.
    Ø Sağımızdaki bayandan sorumluyuz.
    Ø Cep telefonu, telsiz vs. yemek masasının üzerine konulmaz.
    Ø Cep telefonu mesajlarında son kısma isim yazılmalıdır.


    HİTAPLAR VE TANIŞMA

    Ø Sayın (isim) Emniyet Genel Müdürü Sayın Gökhan AYDINER (Sayın kelimesi isime bitişiktir)
    Ø Üst ve bayanla güneş gözlüğüyle konuşulmaz.
    Ø Bayan yerine mutlaka "Hanımefendi" denilmelidir.
    Ø Genel Müdür Yardımcısına normalde "Genel Müdürüm" denilir. Ancak Genel Müdürün yanında "Sayın Müdürüm" denilmelidir.
    Ø Emniyet Eski Genel Müdürlerimizden, "Eski" başa alınmaz.
    Ø Ast, üste takdim edilir. Yani muhatap üsttür.
    Ø Diğer zamanlarda muhatap bayandır. Yani erkek bayana takdim edilir.
    Ø Genç yaşlıya, tek kişi gruba, yeni gelen mevcut olanlara takdim edilir.

    MAKAMDA DAVRANIŞ

    Ø Buyur edilen koltuktur.
    Ø Söylenmemişse sırtı duvara gelen koltuktur.
    Ø Makama girerken mutlaka ajanda ve kalemle girilmelidir.
    Ø Üst veya eş düzey birisi geldiğinde makamda oturulmamalı. Misafir koltuğunda oturmalı.
    Ø Üste teşekkür edilmez "Sağolun" denir.
    Ø Makama evrak sunulurken yanına gidilmez. Karşıdan nezaketle verilir.
    Ø[FONT=Times New
    Roman] [/FONT]Ziyaret en fazla 20 dakikadır.

    ELBİSE


    Ø Protokolde koyu renk takım elbiselerdir. Lacivert ve siyah tonları. (Kahverengi arazi rengidir. Resmiyeti azaltır.)
    Ø 3 düğmeli cekette, alttaki düğmenin açık bırakılması daha uygun olur.
    Ø Gömlek beyaz olmalıdır. Açık mavi tonları de olabilir.
    Ø Gömlek tek renk ise kravat çizgili olabilir. Gömlek çizgili ise tek renk kravat takılmalıdır.
    Ø Takım elbiseyle ince çerçeveli, spor kıyafetlerle kalın çerçeveli güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
    Ø Manşetli gömlekler özellikle yemeksiz toplantılarda daha iyidir.
    Ø Kravatın boyu, kemer tokasını kapatacak şekilde olmalıdır.
    Ø Ayakkabı siyah ve bağcıklı olmalıdır.
    Ø Ucunun sivri olması zarafeti arttırır.
    Ø İçinin ve dışının deri olması faydalıdır.
    Ø Çorap siyah renklidir.
    Ø Ayakkabı, çanta ve kemer aynı renkte olmalıdır. Saat kordonunda aynı olması iyi olur.
    Ø Davetiyenin altına kıyafet konusu yazılabilir.
    Ø Süs mendilinde renk sınırlaması yoktur.

    TELEFON
    Ø Alo diye telefon açılması manalı değildir.
    Ø Telefonu açan kendini tanıtmalı.
    Ø Üstlerde kendini tanıtmalı.
    Ø "Ben sana dönerim" denmemeli. (Sizi sonra arayacağım denmelidir)
    Ø 09:00 – 22:00 saatleri arası ev telefonu aranabilir. Cumartesi öğlene kadar, Pazar günü tam gün aranmaz.
    Ø Sekreter (Yönetici Asistanı)
    Ø İsmimize gelen e-mail'e ve telefon mesajlarına mutlaka cevap yazılmalıdır.

    KADIN- ERKEK
    Ø Erkek daima yardımcı pozisyonundadı r.
    Ø[FONT=Times
    New
    Roman] [/FONT]Ast-üst ilişkisinin olduğu yerde bayan-erkek ayırımı olmaz. Ast-üstlük geçerli olur.
    Ø Asansörden inişte kapıya yakın olan önce çıkar. Kural budur.
    Ø Merdivenden çıkarken önce bayan çıkar, inerken ise erkek önde olmalıdır.
    Ø Üst, Konuk ve Hanım daima sağdadır.
    Ø Üniformalı iken hanım solda yürümelidir.
    Ø Gelin solda, Damat sağda olmalıdır.
    Ø[FONT=Times New
    Roman] [/FONT]Yemekten kalkma teklifi önce bayandan gelmelidir.
    Ø Siparişler erkek tarafından verilmelidir.
    Ø Kadını; giyimi, evi ve yemeği temsil eder.
    Ø Erkeği; arabası, ayakkabısı ve eşi temsil eder denir.
    Ø Tanıştırılan kişilerin özellikleri söylenmelidir.
    Ø Önce elini üst uzatır, sonra ast uzatır.
    Ø Bir bayan elini uzatmadıkça erkek elini uzatmamalı. Hanımlar elini uzatmak zorunda değildir, başı ile selam verebilir.
    Ø İsmini unuttuğumuz insana soyadını sorarsak ismini de söyler.
    Ø Düğünde bayanlar tamamen beyaz giyinmemeli. (Beyazı sadece gelin giyer)

    SİGARA – PURO
    Ø Sigara, sigara ile yakılmaz. Mumdan da yakılmaz.
    Ø Çocuklu evlerde içilmez.
    Ø Resmi yerlerde kül tablası yoksa bu orada sigara içilmeyecek demektir.
    Ø Sigara yakarken el ele değmemeli.
    Ø Bir bayan, erkeğin sigarasını yakmamalı.
    Ø Puro içe çekilmez. Puro dudak ve parmak içindir. Elde yakılır ve en az 45 dk.içilir. Erkek, erkeğin purosunu yakmaz. Puro bir kerede içilmez. Özel makasıyla kesilir, sonra tekrar içilebilir.
    Ø Bayan erkeğin sigarasını yakmaz.
    Ø Tek kibrit, tek yakım tekniği (Herkes için ayrı kibrit yakılır veya çakmak çakılır.)

    ÇİÇEK SEÇİMİ
    Ø Bir bayana asla suni çiçek hediye edilmez.
    Ø Çiçeği elden götürüyorsak mesaj yazılmaz.
    Başka biri ile gönderiyorsak not yazabiliriz.
  2. cemil489
    Offline

    cemil489 ForumVeterineri

    Mesajlar:
    9.614
    Aldığı Beğeni:
    346
    Ödül Puanları:
    83
    Cevap: Protokol Kuralları

    Bütün bunlara uyulacak tamam mı? :D
  3. Router
    Online

    Router of aman nalaaan

    • Administrator
    Mesajlar:
    22.493
    Medya:
    36
    Aldığı Beğeni:
    391
    Ödül Puanları:
    83
    Cevap: Protokol Kuralları

    baya uzun iş bunlar:D
  4. cemil489
    Offline

    cemil489 ForumVeterineri

    Mesajlar:
    9.614
    Aldığı Beğeni:
    346
    Ödül Puanları:
    83
    Cevap: Protokol Kuralları

    Olsun o kadar da farkımız abi ;)

Sayfayı Paylaş