Seyyar Tezgahla Başladı, Çiğ Köfte Fabrikası Kurdu

Konusu 'İş Kurma ve Girişimcilik' forumundadır ve Kadı Kızı tarafından 16 Mart 2009 başlatılmıştır.

  1. Kadı Kızı

    Kadı Kızı Zulcenahay

    • Platin Üye
    Mesajlar:
    53.750
    Medya:
    2
    Aldığı Beğeni:
    1.197
    Ödül Puanları:
    113
    On bir yıl önce İstanbul'a göçen Elazığlı Ahmet Arslan ISO 22000 belgeli ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan ilk üretim izinli çiğköfte fabrikasını kurmuş. Yıllık cirosu 1 milyon lirayı bulan "Elazığlı Çiğ Köfteci Ahmet Usta" İstanbul'daki 19'uncu şubenin ardından şimdi franchising ile Türkiye geneline yayılıyor.

    "Steak Tartar"a, "dana carpaccio"ya bayılanlar sıra çiğköfteye geldiğinde çiğ etin tehlikelerinden, zararlarından söz etmeye başlarlar. Eğer çiğköfte de "steak tartar" örneğinde olduğu gibi Batı üzerinden dolaşarak bu topraklara gelseydi eminim ki bugün lüks restoranların mönülerinden eksik olmazdı.

    Ama ne yazık ki Güneydoğu mutfağının vazgeçilmezlerinden olan çiğköfte kader arkadaşı lahmacun ile birlikte uzun yıllar bir kültürü ya da yaşam biçimini aşağılamak için araç olarak kullanıldı. Çiğköfte yanında viski içenlerle dalga geçildi. Şarabın yanına bile sokulmadı.

    Çiğ et ya da acı sevmeyen birinin çiğköfte yememesinden doğal bir şey olamaz. Fakat diğerlerini yiyip de çiğköfteyi küçümseyenler insanın aklına kültürel kodlamaları getiriyor. Aslında çiğ et yenecekse acıyla, bulgurla, otlarla, baharatla harmanlanarak yapılanı en sağlıklısı ve lezzetlisi gibi görünüyor. Tabii ki hijyenik ortamda yapılmak koşuluyla.

    Elazığ'da tornacılık yapan Ahmet Arslan 1997 yılında kışın yatıp yazın çalışmaktan bıktığı için torna tesviye atölyesini kapatarak İstanbul'a göçer. Birkaç ay "İstanbul'da ne yapabilirim" diye dolaşır, taksicilik, halıcılık yapar. Bakar ki yemek işinde iyi para var ve onun yapmasını bildiği tek yemek olan çiğköfte satan yer pek yok.

    Akrabaları "Koskoca atölyen vardı şimdi sokaklarda çiğköfte mi satacaksın" diye küçümseseler de hemen ailesini getirir. Anadol marka bir kamyonet satın alarak evde ailece yaptıkları çiğköfteleri Avcılar Yanyol'da satmaya başlar. 1999 depreminden sonra kiralar ucuzlayınca bir dükkân kiralar. Dükkâna geçtiklerinde işler daha da iyi gider, kapıda kuyruklar oluşur.

    Bir süre sonra Etiler'de Set Kebap'ın karşısında ilk şubelerini açarlar. Oğlu Murat Arslan'ın liseden sonra babasının yanında çalışmaya başlamasıyla şubeler artar. Talep artınca da bir fabrika kurmaya karar verir. 2003 yılında 500 bin dolara şimdi içinde oldukları 1500 metrekarelik binayı satın alır. Soğuk hava depoları, ofisler ve mutfaklarıyla modern bir üretim tesisine dönüştürürler. Ahmet Usta tornacılık bilgisini de kullanarak standartları kendi oluşturur. Dev bir çiğköfte yoğurma makinesi tasarlar.

    Bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan çiğköfte üretim sertifikası ve kapasite raporu alırlar. Bugün günlük ortalama bir ton üretim yaptıkları fabrikalarının yıllık cirosu 1 milyon TL. Elazığlı Çiğ Köfteci Ahmet Usta'nın Bostancı'dan Bakırköy'e, Ataköy'den Fındıkzade'ye İstanbul'un dört bir tarafında, Çorlu ve İzmit'te olmak üzere toplam 18 şubesi var.

    Bugün genel müdür koltuğunda oturan Murat, işlerden başını kaldırıp üniversite eğitimi yapamaz ama iki kız kardeşi okur. Nilay Arslan iletişim ve halkla ilişkiler, İlknur Arslan da bilgisayar mühendisliği eğitimi alır. Nilay reklam ve tanıtım bölümünün başında, İlknur da mali işlerden sorumlu. Ahmet Usta her zamanki gibi üretimin başında.

    Çiğköfte, çiğköfte burger ve içliköfte, vejetaryenler için peynirli içliköfte gibi çeşitler hazırlanan fabrikada, en son olarak el değmeden üretilen organik çiğköfte üretimine başlanmış. Avrupa Birliği'ne uyum sertifikası almışlar. İki ayda bir içindeki bütün ürünler CERES tarafından denetleniyor. Avcılar'daki fabrika yiyecek üretimi yapan tesisler içinde benim bugüne dek gördüğüm en temiz ve hijyenik koşullara en çok uyan yerlerden biri.

    Alt katta yer alan mutfaklara, derin dondurucu ve soğutma odalarına kesinlikle galoşsuz ve önlüksüz, başlıksız girmek yasak. Çiğköftenin yoğrulduğu odaya ise sadece Ahmet Usta ve iki yardımcısı girebiliyor. Çiğköftenin reçetesi de sır gibi saklanıyor. Tek söylenen et oranının yüzde yirmi civarında olduğu, yağsız dana eti ve kalın siyah bulgur kullanıldığı.

    12 adet çiğköfte, salata, limon, özel sos ve lavaşın yer aldığı bir paket 9.50 TL, üçlü içliköfte paketi ise 6.50 TL'ye satılıyor. Nilay Arslan bir tanesinde 60 kalori bulunan çiğköftenin diyete uygun bir yiyecek olduğunu söylüyor. Hatta geçen yıl İstanbul'da yapılan Uluslararası Tıp Kongresi'nde de ikram edilen çiğköfte, son yıllarda özel davetlerin mönülerinde sıklıkla yer alıyormuş. Elazığlı Çiğ Köfteci Ahmet Usta Fabrika Tel: 0212 428 51 10

    Kaynak: Referans Gazetesi
     
  2. kesat

    kesat Member

    Mesajlar:
    84
    Aldığı Beğeni:
    1
    Ödül Puanları:
    8
    Cevap: Seyyar Tezgahla Başladı, Çiğ Köfte Fabrikası Kurdu

    Emek Emek Emek Emeğe saygı :)
     
  3. bayborax

    bayborax Member

    Mesajlar:
    267
    Aldığı Beğeni:
    12
    Ödül Puanları:
    18
    Cevap: Seyyar Tezgahla Başladı, Çiğ Köfte Fabrikası Kurdu

    Azimle işeyen,duvarı deler
     

Sayfayı Paylaş