Yulafın Faydaları

Konusu 'Sağlık' forumundadır ve Kader Katibi tarafından 11 Mart 2017 başlatılmıştır.

  1. Kader Katibi

    Kader Katibi GöNüL DoSTu

    Mesajlar:
    12.597
    Aldığı Beğeni:
    3.125
    Ödül Puanları:
    613
    Yulaf Nedir?

    Yulaf (Avena), bol nişastalı taneleri (tohumları) için yetiştirilen bir tarım bitkisi.

    [​IMG]

    Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan bu tahıldan insanların beslenmesinde de yararlanılır.
    Bir yulaf tarlası, buğday ya da arpa başaklarına benzemeyen, salkım biçimindeki dağınık başakları sayesinde öbürlerinden kolayca ayırt edilebilir. Sapçıkların ucunda bulunan başakcıkların her biri iki ya da üç tohum içerir. Dışları kılıfta (iç kavuz) örtülü olan bu tohumların ikisini (ya da üçünü) birden yeniden zarsı iki yaprak (dış kavuz) kuşatır.

    Yulafın beyaz, siyah, sarı, kırmızı ya da boz tohumlu, kısa ya da uzun saplı pek çok çeşidi vardır. Tarım uzmanlarının öteden beri sürdürdükleri çalışmalarla değişik iklim ve toprak koşullarına uygun yulaf çeşitleri geliştirilmiştir. Örneğin, bunlardan kırmızı yulaf sıcak ve nemli iklimlerde yetiştirilir.

    ABD ve Rusya dünyanın en çok yulaf üreten ülkeleridir; ama, İskoçya, İsveç ve Finlandiya gibi küçük kuzey ülkelerinde, buğday ve çavdardan daha iyi ürün verdiği için yulaftan geniş ölçüde yararlanılır.

    Türkiye'de ise başlıca Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilen yulafın üretimi 350 bin tona yaklaşır.

    Bol miktarda nişasta ile protein, vitamin ve mineraller de içeren yulaf taneleri en çok hayvan yemi olarak kullanılır.
    Ayrıca bitki tazeyken biçilerek yeşil yem ya da taneler hasat edildikten sonra kuru yem olarak hayvanlara yedirilir.
    Yulaf unundan hazırlanan hamur buğday unu gibi kabarmadığından ekmek yapımında kullanılmaz.
    Yulaf unundan daha çok lapa ya da gözleme gibi yiyecekler yapılır; taneleri ise özellikle kahvaltı için hazırlanan, besleyici değeri yüksek tahıl karışımlarına katılır. Yulaf eskiden buğdayın pahalı olduğu dönemlerde onun yerini almıştır. Bugün de kuzey ülkelerinde yulafın gıda ürünleri arasında küçümsenmeyecek bir yeri vardır. (Kaynak; Vikipedi)

    Temizleyici özelliğe sahiptir

    İçerdiği yüksek miktarda aminoasit sayesinde karaciğerde lektin üretimini uyarır ve böylece vücudunuzdan toksinlerin arındırılmasını destekler. Yulaf ezmesi yemek, lifin “bir bariyer oluşturması” nedeniyle arter duvarlarını temizlemek için faydalıdır. Böylece kalp sorunları, kolesterol ve diğer pek çok soruna neden olan yağ birikintilerinin önüne geçilmiş olunur.

    Kan şekeri seviyelerini kontrol etmenizi sağlar

    Bu, diyabetten muzdarip olanlar için çok iyi bir haberdir. Nişasta sindirimini iyileştirmek ve özellikle yemekten sonra glisemik seviyelerini muhafaza edebilmek için yulaf ezmesini diyetinize mutlaka katmanız önerilir.

    Sindirimi iyileştirir

    Öğle veya akşam yemeği yedikten sonra sorun yaşıyorsanız, yulaf ezmesi yemek safra kesesi asitlerini azaltmaya yardımcı olur. Bu aynı zamanda bağırsak geçişini kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Yavaş emilen karbonhidratlar açısından zengin olması nedeniyle yemek arzusunun kendini daha geç göstermesini sağlar. Bu nedenle, bu özellikle diyet yapmaya başlayanlar için çok iyi bir alternatiftir.

    Çok değerli proteinler içerir

    Yulaf ezmesinde sekiz adet temel aminoasit mevcuttur. Bu da onu çok önemli biyolojik değere sahip bir protein kaynağı yapar. Bu kalite, onun vücudunuzda yeni dokular oluşturmasına yardımcı olur.

    Anti-kanserojendir

    Amerika Birleşik Devletleri’nde yulaf ezmesinin bu ülkede ve pek çok diğer ülkede çok yaygın bir hastalık olan kansere karşı koruyucu bir kuvvet olma özelliği araştırılmıştır. Yulaf ezmesinin bu özelliği onun içerdiği fitokimyasallar (bitkisel kimyasallar) sayesinde mümkündür. Bu nedenle, göğüs veya kolon kanseri riskini %10’un üzerinde azaltmak için her gün yulaf ezmesi yemenizi öneriyoruz.
     
    Zeynepsu bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş